Gassel wil verbetering gevaarlijk kruispunt met N321

GASSEL – Een rotonde, stoplichten of een verkeersdrempel. Het maakt Gassel niet veel uit wat er gebeurt àls er maar wat gebeurt om de kruising bij het dorp met de N321 veilig te maken.

Want in Gassel zijn ze wel klaar met de gevaarlijke situatie waar Het Maasveld (N321) de oversteek van de Schaarweg naar de Overlaat kruist. ,,Er wordt te hard gereden. Voor fietsers en voetgangers is het levensgevaarlijk om over te steken. Het is er zo druk dat het vanuit het dorp moeilijk is om vanuit stilstand in te voegen op een weg waar 80 kilometer per uur wordt gereden”, legt Marton Hendriks uit.

Hendriks is voorzitter van de werkgroep die onlangs een enquête hield in Gassel. ,,Van alle mensen die de enquête hebben ingevuld, gaf meer dan de helft aan de situatie gevaarlijk te vinden. De enquête, die werd opgezet in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, werd in Gassel met 222 respondenten meer dan gemiddeld ingevuld.”

Inventariseren

Volgens Hendriks is het nu het juiste moment om aan de bel te trekken. ,,Er is in Grave intensief gewerkt om de N324 van Grave naar Oss veiliger te maken. Maar de provincie is ook aan het inventariseren wat er aan de weg van Grave naar Cuijk moet worden gedaan.”

Daarom zijn er ook verkeerstellingen geweest en is er al een informatieavond door de provincie gehouden. Hendriks is daar met een aantal inwoners van Gassel geweest om aandacht te vragen. ,,Het is niet goed om de weg nu alleen maar op te lappen. Er moet meer gebeuren”, liet hij daar weten. ,,En als het nu niet wordt gedaan en de weg wordt opgeknapt, dan moet je er rekening mee houden dat het vijftien jaar duurt voordat er weer een mogelijkheid komt om iets van de provincie gedaan te krijgen.”

Deze week werd Gasselnaar en gemeenteraadslid Jan Schraven (LPG) al op pad gestuurd om wethouder Ben Peters (CDA) te bewegen om bij de provincie aan te dringen op maatregelen. ,,Je ziet nu bijvoorbeeld dat fietsers die vanuit Gassel naar Grave gaan aan de verkeerde kant van de weg op het fietspad blijven rijden om maar niet over te hoeven steken.”

Wethouder Peters is blij met de betrokkenheid die vanuit Gassel wordt getoond. ,,De werkzaamheden aan de N321 zitten nog in de inspraakprocedure. Ik kan dit meenemen naar de provincie die dan in de planning kan kijken naar de mogelijkheden.’’

Rotonde

Hendriks denkt dat een rotonde in de weg de beste oplossing is. ,,Maar verkeerslichten kunnen ook. Als er maar iets gedaan wordt om de snelheid omlaag te brengen naar 50 of 60 kilometer per uur. De provincie wil het aantal verkeersdoden terugbrengen naar nul. Als ze dat serieus nemen, kunnen ze dat nu laten zien. Onlangs gebeurde er nog een zwaar ongeluk met een vader en een baby in de auto. Nu waren er ‘slechts’ gewonden, maar het had veel erger kunnen aflopen. De eerste dode op het kruispunt is al gevallen.”