Dorpsservicepunt “Ût Turp”

Op 22 september 2010 is het nieuwe Dorpsservicepunt in Gassel geopend. Het Dorpsservicepunt is een belangrijke aanwinst voor de leefbaarheid in het dorp. Het biedt namelijk een natuurlijke ontmoetingsplek voor de bewoners. Op een knappe manier zijn vele functies onder één dak centraal in het dorp ondergebracht. Niet voor niets bedacht een inwoner de volgende naam voor het nieuwe gebouw: “Ût Turp, gemak onder één dak”.

Adres van de Dorpsservicewinkel: Julianaplein 9, 5438 AK Gassel.

Diverse voorzieningen

In het Dorpsservicepunt zit een cafetaria, een dorpswinkel met diverse services, een bibliotheek, en twee spreek- en behandelruimtes van waaruit onder andere de fysiotherapeut,  prikpost en kapsters hun diensten aanbieden. Centraal in de ruimte is de koffiecorner, waar inwoners van Gassel binnen kunnen lopen voor een kopje koffie, een praatje en het lezen van de krant. Op de eerste verdieping van het pand zijn vier koopappartementen gerealiseerd.

Samenwerking

Het Dorpsservicepunt Gassel is een resultaat van de samenwerking tussen inwoners, diverse ondernemers, woningcorporatie Mooiland Maasland, de gemeente Grave en het PON, met financiële steun van de provincie Noord-Brabant en diverse fondsen.

Hulpvaardige vrijwilligers

Bijzonder aan het project is dat een enthousiast team van vrijwilligers de handen uit de mouwen heeft gestoken om de ruimtes gebruiksklaar te maken en in te richten. De vrijwilligers zijn verenigd in de stichting Dorpsservicewinkel Gassel. De inzet van alle vrijwilligers blijft onmisbaar ook nu het dorpsservicepunt geopend is. De betrokkenheid, het enthousiasme en de steun van de dorpsbewoners zelf is belangrijk voor het project. Dat is bij het dorpsservicepunt in Gassel zeker het geval: het initiatief komt van de inwoners en veel inwoners helpen met van alles mee.

Bezoek Koning Willem Alexander

Al deze activiteiten met zoveel inzet van bestuur en vrijwilligers was aanleiding voor Zijne Majesteit Koning Willem Alexander, in de functie van beschermheer van het Oranjefonds, om op 10 september 2015 een werkbezoek te brengen aan de Dorpsservicewinkel in Gassel.

Op bezoek Koning Willem Alexander

Op dinsdag 15 februari 2022 bracht een delegatie van de Stichting Dorpsservicewinkel Gassel op verzoek van Koning Willem Alexander een bezoek aan het Oranjefonds in Utrecht voor een nieuwe ontmoeting met de Koning. Hij wilde graag weten hoe het de Dorpsservicewinkel is vergaan na zijn bezoek op 15 september 2015 en nog herinneringen aan dat bezoek op te halen.