Wordt de dorpsservicewinkel een buurtmarkt?

Vanaf eind 2014 is het bestuur van de dorpsservicewinkel met de Stichting Pluryn actief bezig om de lege ruimten in het winkelpand weer opgevuld te krijgen en dat in de winkel weer alles gekocht/verkocht kan worden zoals in het verleden met de Troefmarkt.

De Stichting Pluryn is een landelijk werkende organisatie voor zorg en behandeling aan mensen met complexe vragen. Ze ondersteunen op het gebied van wonen, werken, leren en vrije tijd.

Het bestuur van de dorpsservicewinkel is met Pluryn bezig om een winkel op te zetten conform de Buurtmarkt Breedeweg in Groesbeek. Buurtmarkt Breedeweg is een echte supermarkt, met A-merken, een eigen huismerk en veel verse artikelen. De plaatselijke bakker levert dagelijks brood. Kleinbrood en gebak komen uit de eigen bakkerij. Regionale boeren leveren vlees en zuivel, biologische boeren duurzame streekproducten, zoals lokale wijnen en sappen, groente en fruit, zuivel en honing. Buurtmarkt Breedeweg is een goed voorbeeld van dubbele duurzaamheid. In de onderneming werken mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, onder meer achter de kassa en in de lunchroom. De medewerkers zijn blij met deze kans als eventuele opstap naar een regulier bedrijf. Ook de inwoners van Breedeweg zijn blij met ‘hun’ Buurtmarkt. Eindelijk hebben ze in het dorp weer een supermarkt die bijdraagt aan de leefbaarheid van Breedeweg.

 

Stichting Dorpsservicewinkel Gassel is erg blij met de vorderingen van het bedrijfsplan wat Pluryn heeft gemaakt voor een samenwerkingsverband voor een Buurtmarkt in Gassel en in Beers. In Beers heeft Bakker van Dijk aangegeven te willen stoppen en door samen te werken met de dorpsraad van Beers en Pluryn zijn de kansen aanmerkelijk groter geworden om in beide dorpen een buurtmarkt op te zetten.

Als dit plan slaagt, zullen de Buurtwinkels van Gassel en Beers straks samen met de reeds bestaande Buurtmarkt in Breedeweg Groesbeek een samenwerkingsverband hebben en ook omgebouwd worden tot Buurtmarkt. Onze winkel in Gassel draait al weer twee en een half jaar zonder de Troefmarkt. Samen met bakker Bongaards en keurslager Hermanussen is het gelukt om de winkel open te houden. Maar als het project wat nu op stapel staat gaat lukken dan zullen de voorzieningen welke weg zijn weer terug komen in ons dorp. Hierdoor zal dan ook de leefbaarheid in Gassel weer een impuls krijgen en voor de inwoners van Gassel weer voelen als een thuis komen. In Beers is het de bedoeling dat Pluryn het pand van bakker van Dijk gaat overnemen en dat in de bakkerij het brood wordt gebakken voor Beers door de mensen welke in dienst zijn bij Pluryn. In Gassel blijft bakker Bongaards de huisbakker en Hermanussen zal straks in 3 winkels gaan leveren, dus ook in Groesbeek.

Sinds eind 2014 is het bestuur in gesprek met Pluryn en we hebben al vele hobbels kunnen wegnemen. Inmiddels is het bedrijfsplan klaar en is men druk met het werven van financiers, waarmee al goede vorderingen zijn gemaakt.

Naast het exploiteren van de winkel zullen in Gassel en in Beers de ruimtes ook ingericht worden als een leer-en werkbedrijf. Medewerkers met een grote afstand op de arbeidsmarkt zullen hier een werkplek gaan vinden zodat zij ook weer hun draai kunnen vinden op de arbeidsmarkt. Ze horen er bij en staan net als anderen midden in de samenleving. Dat betekent dat mensen met een WMO indicatie voor dagbesteding in de regio aan het werk komen voor een leer-werktraject bij Buurtmarkt Gassel/Beers. Wij hopen in ons volgende “Gassels Nieuws” u meer te kunnen vertellen over een eventuele datum of tijdsplan. Dit hangt natuurlijk af van de vorderingen en het overleg die Pluryn kan maken met gemeente Cuijk en Grave en provincie Noord Brabant en over de nodige financiën.