VV Gassel aangesloten bij JOGG en Team:Fit ‘We verbieden niks, voegen alleen maar toe’

 Door Freddy Klooté 
GASSEL – Afgelopen woensdag kwam wethouder Jeroen Joon, in woord en daad een ambassadeur voor JOGG, naar het fraaie sportpark De oude Kamp om deze gezonde en sportieve stap te vieren. Hij moedigde de vereniging en de partners aan om vooral door te gaan met deze mooie ontwikkeling.
In de sportkantine van VV Gassel worden sinds enige tijd gezondere producten aangeboden. Deze producten worden deels gesponsord door een viertal bedrijven uit de gemeente Grave. Op advies van de gemeente is de voetbalclub op zoek gegaan naar partners die mee willen helpen om te letten op het gezonde gewicht van de jonge sporters.

Eén op de zeven kinderen in Nederland is te zwaar. Kinderen met overgewicht zitten vaak niet lekker in hun vel. Ze zijn minder fit dan hun leeftijdgenoten en lopen meer kans om gepest te worden. Naast de focus op de kinderen met overgewicht let JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) ook op de omgeving waarin het kind opgroeit en zijn leven zich afspeelt. Daarin komt natuurlijk ook de thuissituatie in beeld. Maar ook waar de kinderen zich in hun vrije tijd ophouden. En wat daar op het gebied van gezondheid aan wordt gedaan. Op het sportterrein van VV Gassel zijn natuurlijk veelal sportende kinderen te vinden. Een goede zaak. Deze kinderen bewegen tenminste regelmatig. Daar hoort eigenlijk een kantine bij waar de lekkernijen ook in de groep “gezond” vallen. Helaas is dat bij de meeste sportclubs nog niet aan de orde. In Gassel laat men zien dat het een kwestie van doorpakken is. Een eigenschap die de Gasselnaren op het lijf geschreven is.

JOGG is een Nederlandse stichting die zich inzet om gezond eten en voldoende bewegen voor jongeren van 0 tot en met 18 jaar gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. De gemeente Grave is aangesloten bij deze stichting en werkt onder de JOGG-paraplu, met alle lokale partijen in de wijken, samen aan meer aandacht voor voeding, sport en beweging. JOGG stimuleert en creëert een gezonde omgeving op plekken waar kinderen en jongeren veel komen. Dus op scholen, sportverenigingen en werkplaatsen. VV Gassel is best wel trots dat het als één der eerste verenigingen in het Land van Cuijk kan pronken met een gezondere kantine.

Een onderdeel van het project JOGG is Team:Fit. Dat programma is gespecialiseerd op gezondere sportkantines. Ze helpen verenigingen om kantines in te richten met gezondere producten, zonder dat ze dat iets extra kost. Na een training of wedstrijd is het gezellig om samen in de kantine nog even na te praten. “De derde helft”. Samen nagenieten van de sportieve inspanning. Dat kan ook met lekker eten. Met gezond lekker eten. Over drinken durf ik het hier niet over te hebben. Maar ook voor “De derde helft”, is een variatie aan gezonde dorstlessers aanwezig.

Bezoek wethouder Joon
Naast wethouder Joon waren ook de vier sponsoren aanwezig. Rodney van der Burgt van AH Grave, bakkerij Bongaards, de Verenhof en de firma Wagenberg. Van VV Gassel was voorzitter Eric van Boekel aanwezig, waren Harrie de Kleijn en Cor van Boekel voortreffelijke gastheren en kon gewichtsconsulente Gemmie Raemakers heel wat over voeding vertellen. Joost Lodewikus, de JOGG-regisseur van de gemeente Grave kon natuurlijk niet ontbreken. De tafel was gezond gedekt. Schaaltjes met schijfjes komkommer, reepjes paprika en kleine worteltjes stonden uitnodigend naast bordjes met bananenbroodjes.
Cor van Boekel: “Wij verbieden niks, voegen alleen maar toe. Zo zijn we van pinda’s naar groen gegaan. Na de training hadden we schaaltjes, zoals je ze hier ziet staan neergezet. Maar de spelers wilden het niet. “We lusten geen konijnenvoer”. Nu, enkele maanden later zijn de pinda’s helemaal verdwenen. Niemand vraagt er meer naar”. Jeroen Joon sport zelf veel en werkt ook aan een gezonde leefstijl: “’s Morgens om zes uur naar de sportschool. Na een uurtje sporten zit je weer vol energie. Verder eet en drink ik gezond. Dus geen suiker en zout, geen vet en weinig alcohol. Ik vind dit initiatief in Gassel geweldig. Zij hebben in heel de regio een voorbeeldfunctie. De rol van de gemeente is een ondersteunende”. Gemmie Raemakers: “Na de wedstrijd hebben de spelers dorst. Als ze dan eerst water drinken is de dorst weg. Daarna zullen er een aantal aan het bier gaan, maar we bieden nu ook een alternatief. Niets moet, er is gewoon een extra keuze bijgekomen”.

Trotse mensen in Gassel. Weer hebben ze het geflikt om een voortrekkersrol voor zich op te eisen. Na de prachtige, zelfgebouwde kantine is die nu ook een stuk gezonder geworden. Een voorbeeld voor vele andere clubs.