Voorzitter neemt na jaren afscheid

Als kind leerde hij in het café, dat zijn ouders hadden, spelenderwijs biljarten. Nu, zoveel jaar later, biljart hij nog elke week met veel plezier. Sterker nog, hij was medeoprichter van de Gasselse biljartclub Ons Genoegen en legde vorige week na een kleine 24 jaar zijn bestuurstaken neer.

Herman Linders, geboren en getogen Gasselnaar, richtte samen met onder meer Henk van de Lockant de biljartclub op. “Henk was voorzitter en ik penningmeester. De club was destijds onderdeel van de KBO en we startten met een man of twaalf. Er stond één klein biljart, maar dat voldeed niet. We kochten met een lening van onder andere stichting De Viersprong een goede biljarttafel. Die kostte destijds zo’n 9000 gulden, een enorm bedrag, wat we in de jaren daarna tot op de cent terugbetaalden.”

Biljarttafel
Later werd nog een tweedehandse tafel aangeschaft, zodat de club, die op dit moment 28 leden telt, naar hartenlust kan spelen. Herman: “Toen Henk van de Lockant in 2003 overleed, ben ik voorzitter geworden. Een jaar of drie geleden zijn we een zelfstandige club geworden, los van de KBO. We spelen op maandag- en woensdagmiddag onze competitie en dat zijn altijd erg gezellige middagen. Inmiddels ben ik 82 jaar en vond ik het tijd om te stoppen als voorzitter.”

Bestuurslid
Het besturen was Herman niet vreemd. Bij Schuttersgilde St. Jan was hij ook tientallen jaren bestuurslid. Ook dat had Herman van huis uit meegekregen. “Mijn ouders woonden in de Heihoek en hadden daar een boerderij en een cafeetje. In de wintermaanden had het gilde daar zijn bijeenkomsten. Mijn vader was 65 jaar lid van het gilde en ik ben dat nu ook alweer 60 jaar. Ik ga er nog steeds graag naar toe. Dat is ook zo met het biljarten. Dat ik stop als voorzitter wil niet zeggen dat ik stop met biljarten. Zeker niet. Ik zou het niet kunnen missen. Je bent onder de mensen, hoort zo’n beetje wat het nieuws is in het dorp.”

Hoewel Herman van zichzelf zegt dat hij een middenmoter is in het biljarten, werd hij afgelopen jaar wel kampioen bij Ons Genoegen. “Ja, dat was mooi. Ik mocht meedoen aan de wedstrijd kampioen der kampioenen, waar alle kampioenen uit de gemeente Grave elkaar treffen. Daar won ik dan weer niet, maar dat mocht de pret niet drukken.” Herman kijkt met plezier terug op de afgelopen 24 jaar. “Het loopt prima hier in de Viersprong, we krijgen een lekker bakje koffie, een pilsje op z’n tijd en hebben veel gezelligheid met elkaar. Wat mij betreft gaan we hier nog jaren door.”