Van mutsen tot vogelhuisjes

Graafsche Courant 26 oktober 2018 door Jenneke van Dongen.

Alweer voor de 44e keer organiseert de Hobbyclub Gassel een tentoonstelling van al haar werk. Aanstaand weekend zijn alle werkstukken, die het afgelopen jaar gemaakt zijn, te zien in gemeenschapshuis De Viersprong. Ze zijn bovendien allemaal te koop voor kleine prijsjes.

door Jenneke van Dongen

Winst hoeven ze er niet op te maken, de mannen en vrouwen van de Hobbyclub Gassel. Maar om ook het komende jaar weer alle materialen aan te kunnen schaffen om hun hobby uit te oefenen, gaan de werkstukken uiteraard niet gratis weg. Afgelopen dinsdagmiddag zaten de dames van de Hobbyclub, zoals elke dinsdagmiddag, bij elkaar en werd tussen het werken door de prijs vastgesteld van de verschillende werkstukken.

Trees: “Wat vinden jullie van €3,50 voor deze gebreide babyborn kleertjes? En €8,50 voor dit hansopje? In de winkel zou je het voor deze prijs niet kunnen kopen.” De diversiteit van de gemaakte werkstukken is groot. Geborduurde tafelkleden, gebreide sokken, maar ook leren tassen in de mooiste kleuren. Alles kenmerkt zich door de goede kwaliteit en de goede verkoopbaarheid. “We kijken goed welke kleuren nu in zijn, neem deze okergele leren tas. Die past bij de huidige mode. Het is leuk om elke keer weer nieuwe dingen te bedenken.” De productieve dames haken, breien en borduren terwijl ze ondertussen gezellig bijkletsen. Joke is een kleed aan het borduren. Hoeveel van dit soort kleden ze al geborduurd durft ze niet te zeggen. De tel is ze al lang kwijt geraakt. Ook borduurde ze speciaal voor de tentoonstelling een bridgekleed, dat te winnen zal zijn bij een spel. “We hebben bij de tentoonstelling altijd een paar raadspellen, raden hoeveel knopen er in een pot zitten of zo. Bij het ene raadspel is het bridgekleed te winnen, bij het andere spel een tuinspiegel met bloembak.” De tuinspiegel is door de mannen gemaakt, die op dinsdagmiddag in hun eigen werkplek de mooiste dingen maken. Voederhuisjes, vogelhuisjes, poppenbedjes, uilen en nog veel meer. Rinus: “Het is jammer dat we op dit moment met z’n tweeën zijn, we zouden wel wat versterking kunnen gebruiken. Dus als er mannen zijn, die het leuk vinden om op dinsdagmiddag een paar uurtjes te timmeren en te zagen dan zijn ze van harte welkom.” Datzelfde geldt ook voor de damesgroep. Een paar dames erbij zou gezellig zijn. De hobbyclub kent geen leeftijdsgrenzen. Een keer komen kijken op dinsdagmiddag mag altijd. De dames Lies, Joke, Nelly en Giny werken gestaag door. Sokken breien met vier naalden, de leren lapjes van een tas aan elkaar zetten en elkaars wel en wee bespreken. Een verdiend kopje koffie erbij. Het is gezelligheid troef op de Hobbyclub. De tentoonstelling van de Hobbyclub Gassel vindt plaats op zaterdag 27 oktober van 14.00 tot 18.00 uur en op zondag 28 oktober van 11.30 tot 17.00 uur in gemeenschapshuis De Viersprong in Gassel. De toegang is gratis.