Ut Turp uit Gassel op bezoek bij koning Willem-Alexander: ‘Gassel mag trots zijn’

Gelderlander 15 februari 2022

UTRECHT/GASSEL – ,,Jullie mogen trots zijn op wat jullie in het dorp hebben bereikt.” Woorden van die strekking kregen drie bestuursleden van dorpsservicewinkel Ut Turp in Gassel dinsdag in Utrecht te horen. Van niemand minder dan koning Willem-Alexander.

Herman Wissink 15-02-22, 16:58 Laatste update: 15-02-22, 18:32

In 2015 dachten ze in Gassel met het bezoek van de koning het hoogtepunt wel te hebben gehad. Maar toen kwam daar vorige week ineens een telefoontje. Of ze wilden komen vertellen hoe het met de dorpsservicewinkel ging. ,,Wat een eer”, zei Jan Schraven toen hij dinsdagmiddag in de auto vanuit Utrecht terug naar Gassel zat.

Oranje Fonds twintig jaar
Het bezoek was in het kader van twintig jaar Oranje Fonds. Schraven: ,,De koning heeft de afgelopen jaren tweehonderd projecten bezocht. Van drie daarvan wilde hij graag horen hoe het ging. Een van die drie waren wij.” Ook koningin Maxima had drie projecten uitgekozen waar ze meer over wilde weten.

Het bezoek in 2015 was geheim gehouden, al waren er bij het vertrek van de koning wel klassen van de basisschool die de koning kwamen uitzwaaien. ,,Vorige keer hadden we acht weken om het voor te bereiden. Nu belden ze een week van tevoren en hoefden we alleen maar in de auto te stappen. We mochten het tegen niemand vertellen, dat was wel moeilijk.”

Geen goed nieuws
En eigenlijk hadden Schraven, Cor van Boekel en Willy Thoonen helemaal niet zo goed nieuws. Het doel was in 2015 om een dorpsservicewinkel op te zetten en draaiende te houden. Voor de leefbaarheid in Gassel.

,,We wilden de afgelopen jaren een supermarkt laten draaien met mensen met een beperking van Pluryn of van de dagbesteding in Cuijk. Maar dat is om diverse redenen mislukt. Er zit nog wel een bibliotheek, een kapper, een pedicure en een bakker, maar er staat een aantal ruimtes leeg”, erkent Schraven.

Schraven: ,,De koning begreep wel dat het niet meevalt in een klein dorp. Hij zei: ‘Jullie hebben al heel veel voor elkaar gekregen. Daar mag je trots op zijn’.”

https://www.gelderlander.nl/maasland/ut-turp-uit-gassel-op-bezoek-bij-koning-willem-alexander-gassel-mag-trots-zijn~aaad4028/

https://www.telegraaf.nl/financieel/525623823/koning-willem-alexander-is-vast-een-goede-vader