Trainers VV Gassel investeren extra in ontwikkeling jeugd

 Door VV Gassel 
‘De jeugd heeft de toekomst’ is een slogan die bij voetbalvereniging Gassel zeker opgaat. De Gasselse vereniging vindt het belangrijk dat er voor de jeugd leuke activiteiten worden georganiseerd, maar ook dat de voetballers en voetbalsters zich op hun manier voetbaltechnisch kunnen verbeteren en waarbij iedereen erbij hoort. Vanuit dat oogpunt organiseerde jeugdcoördinator Geert Linders in samenwerking met voetbalschool Uden voor de tweede maal een voetbalclinic voor jeugdtrainers.De eerste clinic vond plaats tijdens de zomerstop in juni. Er werden toen op het trainingsveld in Gassel diverse zeer leerzame en leuke oefenvormen gedemonstreerd. Vooraf en achteraf werden de oefenvormen besproken en toegelicht. Er was ruimte voor de trainers om vragen te stellen en hun ervaringen te delen. Belangrijk item was hierbij dat VV Gassel een veilige omgeving wil creëren waar kinderen de gelegenheid krijgen om te groeien.

In de maanden die volgden werden door de jeugdtrainers gezamenlijke circuittrainingen georganiseerd waarbij de voetbalvormen van de voetbalschool steeds werden herhaald. Voor een gevarieerde training wisselt elk team na een kwartier door naar een volgende oefening.

Tijdens deze winterstop, op zaterdag 13 januari, stonden de jeugdtrainers van VV Gassel opnieuw voor een clinic op de velden van hun voetbalclub. Voor aanvang van de clinic was er een gezamenlijk ontbijt, in de kantine, voor de jeugdtrainers en de begeleiders van Voetbalschool Uden. Daarna werd kort het programma toegelicht om vervolgens het veld op te gaan. Door Voetbalschool Uden werd een training verzorgd aan een jeugdteam van VV Gassel. De training was zo opgebouwd dat iedere speler op zijn of haar manier werd uitgedaagd en zich hierdoor kan ontwikkelen.

Nadruk bij deze oefenvormen ligt op het trainen van de één-tegen-éénsituatie in het veld. Eén-tegen-éénsituaties komen tijdens elke wedstrijd heel vaak voor. Elke keer is de situatie weer anders en door dit vaak te oefenen leren de kinderen oplossingen te bedenken voor moeilijke voetbalsituaties. Aanvallen, verdedigen, passeren, baltechniek, passen, schieten, balaanname, wendbaarheid, coördinatie en op de voorvoeten bewegen. Het komt allemaal aan bod bij deze oefeningen. De kinderen dribbelen, drijven, draaien en scoren verplicht met hun rechter- en linkerbeen. Beide voeten worden sterker. Door de intensiteit van de oefeningen groeit ook het uithoudingsvermogen meer dan voldoende, dat behoeft geen verdere aandacht.

Getalenteerd of minder getalenteerd, elke speler kan zich verbeteren. Enige wat je er voor nodig hebt, is inzet en plezier. Trainers motiveren en complimenteren de spelers voor inzet en doorzettingsvermogen. Al gaan de acties nog niet direct foutloos, door individuele ontwikkeling stijgt het zelfvertrouwen en verbetert automatisch ook het samenspel tijdens de wedstrijden. Door het verhoogde plezier en zelfvertrouwen wil iedere speler actief deelnemen aan het spel en zal geen speler zich straks nog verschuilen.

Met nieuwe inspiratie en nieuwe oefenstof gaan de trainers van VV Gassel na de winterstop weer fris van start. Op deze manier investeren we extra in de ontwikkeling van jeugdspelers en het voetbalplezier bij VV Gassel.