Officiële opening inclusieproject Koninklijke Visio in Gassel

Arenalokaal 27 januari 2023

GASSEL – Visio Onderwijs Grave huurt sinds afgelopen september ruimtes in Ut Turp, het Dorpsservicepunt in Gassel. Hier komen slechtziende en blinde leerlingen van de Visio-school samen en werken ze aan opdrachten van bedrijven en particulieren uit de regio. Om zo te laten zien wat zij allemaal wél kunnen. Een win-win-project is deze bijzondere samenwerking tussen het Dorpsservicepunt en Visio, waarmee zowel bestaanszekerheid van het dorpsservicepunt als arbeidsmarktkansen van leerlingen vergroot worden. Het inclusieproject wordt maandag 6 februari officieel geopend. 

De kernlocatie van dit plan is het Dorpsservicepunt in Gassel, waar al een aantal bedrijven gehuisvest is: een bakker, cafetaria, kapsalon, pedicure en bibliotheek. Een huiskamer, een zeepmakerij, een productieruimte en een keuken zijn de activiteiten in de ruimtes die Visio huurt. In de huiskamer is iedereen welkom om aan te schuiven voor koffie met iets lekkers of een door leerlingen bereide lunch. In de zeepmakerij maken de leerlingen zeepjes die zij ook verkopen. De productieruimte is bedoeld om aan opdrachten van bedrijven en particulieren uit de regio te werken, zoals inpakwerkzaamheden en licht-administratieve taken. De leerlingen beheren alle ruimtes zelf. En er zijn zelfs al plannen om ook in het weekend open te gaan.

Meedoen mogelijk maken
Op deze manier geeft Gassel op geheel eigen wijze vorm aan inclusie. Een mooi voorbeeld van meedoen mogelijk maken, waardoor de kans op een goede vervolgplek voor onze slechtziende en blinde leerlingen na school groter wordt. Zij doen immers werkervaring op en de afstand tot de arbeidsmarkt wordt kleiner. Heel belangrijk, want uit recent onderzoek blijkt dat het voor mensen met een visuele beperking nog steeds lastig is om een baan te vinden.