Motivatie Jan Schraven campagne NL Doet

Samen een prestatie leveren tijdens NLdoet schept een band’

Tekst: Oranjefonds. Foto: Patrick van Katwijk
De bakker zorgt voor de lunch, een ander bedrijf voor een kop soep. Ondertussen maken inwoners van Gassel samen vrijwillig het Dorpsservicepunt schoon. NLdoet is voor de stichting al jaren een dag om met de vaste vrijwilligers en andere inwoners samen bezig te zijn.

“We willen het gebouw Ût Turp netjes houden. Het is ons Dorpsservicepunt. Een ontmoetingsplek voor de inwoners. Tijdens NLdoet vindt de grote onderhoudsbeurt en schoonmaak plaats, ook buiten bij het Dorpsplein”, vertelt secretaris Jan van Stichting Dorpsservicewinkel Gassel. “Aan het einde van de dag eten we iets bij de cafetaria. Zo gaat het al tien jaar.”

Zo’n zestig vrijwilligers houden de boel in Ût Turp draaiende. “De vrijwilligers zijn allemaal inwoners. Iedereen heeft er belang bij dat er voorzieningen zijn. We moeten het samen doen. Zonder de vrijwilligers valt het in duigen. Dan krijgen we een veel groter kostenplaatje.”

“Het leukste aan NLdoet is de gezelligheid. Samen een prestatie leveren schept een band.”
Jan
Secretaris van Stichting Dorpsservicewinkel Gassel

Tijdens NLdoet helpen ieder jaar ongeveer twintig mensen mee. “Iedereen is welkom. We plaatsen altijd een oproep in ons eigen dorpsblad. Ook laten we aan nieuwe inwoners weten dat ze kunnen helpen. Het leukste aan NLdoet is de gezelligheid. Samen een prestatie leveren schept een band. De mensen zijn ook fanatiek. Je bent met elkaar bezig en praat over alles wat er in het dorp gebeurt. Ik zou andere organisaties zeker aanraden om mee te doen.”

Vrijwilligers in het zonnetje zetten

Het Dorpsservicepunt draagt bij aan de leefbaarheid van het dorp dat uit 1200 inwoners bestaat. “We hadden wat winkels, maar zelfs de bakker en kruidenier gingen weg. Met een paar mensen hebben we ons ingezet voor een nieuw gebouw met voorzieningen.” Door steun van het Oranje Fonds kon de stichting het pand verbouwen. “Natuurlijk met hulp van vrijwilligers. De ruimte bestaat nu uit allemaal lokalen die te huur zijn. Er zit onder meer een bakker, bibliotheek, kapsalon, pedicure, bloedprikpunt en cafetaria. De koffiecorner is de centrale plek. Daar kunnen mensen binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en het lezen van de krant. We zeggen altijd: het pand is niet van ons, maar van het dorp. Zonder het Oranje Fonds hadden we niet alles kunnen realiseren.”

“Het Oranje Fonds betekent voor mij iets waar Nederland vrolijk van wordt”, gaat Jan verder. “De organisatie stimuleert mensen echt om met elkaar dingen te doen. Om samen te werken, iets op te zetten en met name minderbedeelden te helpen.”

Als je met vrijwilligers werkt, is persoonlijk contact altijd belangrijk. Jan: “Als je vrijwilligers nodig hebt, dan kun je het beste mensen persoonlijk benaderen. Negen van de tien komen dan. Maar dat gaat makkelijker in een dorp dan in een stad. Soms moet je even een extra stapje zetten en dan breng je later iets langs om te bedanken voor de hulp. Sowieso is het slim om vrijwilligers regelmatig in het zonnetje te zetten. Met Pasen of Kerst geven we altijd een presentje. Zo laten we zien dat ze ertoe doen. Vertel ook hoe belangrijk ze zijn voor jouw organisatie. Zij waarderen op hun beurt weer wat je voor hen doet.”

 

Related: pkwvo, UyUiRG, ZJp, XVtSi, EWMG, LgrfGh, HpKoo, kbPIZz, khdSAz, MeG, fBUutR, gnQo, SGXqQ, fYjuxw, AaJl,Related: cranial release technique side effects, perpetual mass enrollment vatican, dean slover, who is the kid living with anthony on blue bloods, advantages and disadvantages of tourism in tunisia, auburn wa shooting today, barry switzer daughter, arnfield fly fishery cafe menu, angel food cake with pineapple and coconut, best place to sit for nitro circus, how might beowulf have failed in his role as king by fighting the dragon, does mike rizzo have children, who is the best dribbler in the world 2022, condor gunner plate carrier vs mopc, metro service attendant job description,