Martien van Berkel koninklijk onderscheiden in Gassel

 Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl
GASSEL – Tijdens de Zomergildedag in Gassel op zaterdag 23 juni is Martien van Berkel koninklijk onderscheiden. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Marco van den Broek maakte een fotoreportage van de gildedag.

Gildebroeders en -zusters van het St. Jansgilde uit Gassel kwamen bij elkaar voor de Zomergildedag met koningsschieten. Tijdens de viering had pastoor René Aarden een verrassing voor het gilde. De kerk van Gassel is onlangs in het bezit gekomen van een 1 meter groot houten beeld van Johannes de Doper. Dit is tevens de patroonheilige van het Gasselse gilde. Namens de kerk mocht de pastoor dit beeld aan het gilde in bruikleen geven.
Na de mis trok het gilde met beeld naar hun schietterrein om de dag voort te zetten met het koningschieten. Na een spannende strijd was het Geert Meijer die zich voor een jaar de koning van het Gasselse gilde mag noemen. De vendeliers brachten de nieuwe koning een vendelgroet en er werd getoost op de nieuwe koning met het koningsbier.

Na het koningschieten was er de huldiging van jubilaris Martien van Berkel. 25 jaar is hij bestuurslid, 9 jaar als secretaris en 16 jaar als voorzitter. Het was een erg actieve bestuursperiode met onder meer de organisatie van 2 gildedagen, waarbij alle 30 gilden van de kring land van Cuijk naar Gassel kwamen. In zijn bestuursperiode werd het oude houten schuilgebouwtje vervangen door een modern gildegebouw met onder andere een kruisboogschietbaan. Door aanscherping van de wetgeving moesten de oude schietpalen vervangen worden door een uitvoeringen met een kogelvanger zodat het lood wordt opgevangen en niet vrij de natuur in verdwijnt. Dit alles kost natuurlijk veel geld. Al bijna 25 jaar organiseert daarom het gilde een rommelmarkt. Spullen in Gassel ophalen, sorteren en op de rommelmarkt proberen te verkopen. Als secretaris en voorzitter kost dit alles veel tijd en energie. Vandaar dat zijn collega-gildebroeders en -zusters hem met zijn jubileum in het zonnetje zetten.

Aangenaam verrast was Martien ook toen de burgemeester Verheijen van Wijchen het woord nam. Hij was speciaal naar Gassel gekomen om Martien te vertellen dat het koning Willem Alexander heeft behaagd hem een koninklijke onderscheiding te geven voor zijn vele werk voor het gilde en voor de scherpschuttervereniging Land van Cuijk. Daarnaast is Martien actief binnen de Seniorenvereniging Wijchen, waar hij sinds enkele jaren woonachtig is.