‘Maak samen je eigen dorp de moeite waard’

Gassel koopt ‘Ut Turp’

25-9-2020 om 11:58 Door Freddy Klooté

GASSEL – Cor van Boekel en Jan Schraven van Dorpsservicepunt en Stichting Dorpsbelangen Gassel zijn blije mensen. Cor: “De koop is erdoor. Julianaplein 9 en 15 is door “onze” stichting van Mooiland gekocht. De volledige benedenverdieping van het gebouw waar de Dorpsservicewinkel, de diverse voorzieningen en het cafetaria in gevestigd zijn”. Gassel laat hiermee weer eens zien, dat de leefbaarheid niet alleen een mooi woord is, maar dat het dit begrip in de praktijk kan omzetten. Allerlei voorzieningen waar Gasselnaren in eigen dorp gebruik van konden maken zijn hierdoor voor de toekomst verzekerd. Ik noem er “een paar”: bloedprikpunt, fysiotherapie, kapper, bibliotheek, vers brood van bakker Bongaards, vlees van slagerij Hermanussen, postactiviteiten, rookartikelen, stomerijservice, vlug even een vergeten boodschapje, even iets kopiëren, cafetaria voor een frietje of een pizza, een zomers terras, koffiecorner, wachtkamer, leespunt voor de bieb, enzovoort.

 

Cor van Boekel gaat er eens recht voor zitten: “Als wij het niet gekocht hadden, was het zeer waarschijnlijk naar een vastgoedondernemer gegaan. Dat zou voor onze ondernemers betekend hebben dat ze hun plaats niet meer zeker waren. Dat is al een flinke winst. Ons doel is en blijft de leefbaarheid in ons dorp en daar horen die ondernemers zeker bij. En natuurlijk ook de mogelijkheden die hierdoor in Gassel blijven”.

Jan Schraven: “In feite zijn we nu goedkoper uit dan de periode dat we huur moesten betalen aan Mooiland voor winkel en cafetaria. Die verhuurden we weliswaar door, maar we speelden amper quitte. Zeven jaar lang hebben we met het water tot aan de lippen geleefd. Gezien de sociaal-maatschappelijke functie van deze benedenverdieping heeft de aankoop kunnen plaatsvinden tegen een gunstige prijs en aantrekkelijke voorwaarden. We zijn dankbaar voor de steun die we hebben gekregen van de Gemeente Grave, Notaris en dorpsgenoot Joost Verploegen van Bruggink & van Beek Notarissen/Adviseurs in Wijchen en een andere inwoner van Gassel, Erwin Jonker, in het dagelijks leven vastgoedbeheerder/taxateur bij Reavas Vastgoed in Nijmegen”.

Cor is en blijft ambassadeur voor Gassel: “We hebben het volste vertrouwen in onze dorpsgenoten en in de werking van certificaten. Eerder hebben we dit succesvol gedaan in 1970 voor het Gemeenschapshuis en in 2007 voor het clubgebouw van VV Gassel. Een oud-dorpsgenoot heeft ons geld geleend zodat we dit belangrijke gebouw konden kopen. Maar wat je geleend hebt dat moet je terugbetalen. Datzelfde geldt ook voor de certificaten. Ik zal het heel simpel uitleggen. Je koopt bij ons één of meerdere certificaten, à 500 euro per stuk. Dit lenen we van de kopers. Elk jaar worden één of meerdere certificaten bij uitloting terugbetaald. Die uitloting gebeurt door de notaris. Op de certificaten zit een rente van 1 procent per jaar. Die rente wordt uitbetaald in tegoedbonnen, te besteden bij het cafetaria. Wie een certificaat zakelijk wil aankopen, kan op verzoek uiteraard een factuur ontvangen”.

Formulieren voor aanmelding tot aankoop van certificaten worden huis aan huis in Gassel verspreid. Het bestuur ontvangt de ingevulde formulieren graag vóór 15 oktober ingevuld en ondertekend terug. Inleveren kan bij: Cor van Boekel, Schoolstraat 21, Jan Schraven, De Akker 18, Antoon Vervoort, Nieuweweg 11, Willie Thoonen, De Deel 41 of Maurice Willems, Gentstraat 15, allen te Gassel. Voor geïnteresseerden komt er nog een informatieavond in de Viersprong, met informatie door Joost Verploegen en Erwin Jonkman.

Jan: “Het directe gevolg van deze koop is dat de ondernemers kunnen blijven. De plaats waar vroeger de supermarkt was, 150 m2, zouden we het liefst invullen met een nieuwe ondernemer. Het is een ideale ruimte in het hart van Gassel. Dicht bij de Rijksweg. Prima geschikt ook voor een speciaalzaak met regionale allure. Parkeerplaatsen zat. We kunnen ook voor een invulling voor de leefbaarheid gaan, want we zijn een Stichting en hoeven er niets aan te verdienen. De Stichting Dorpsbelangen Gassel (DSG) bestaat overigens al sinds 1969. Mochten we onverhoopt niets voor de leefbaarheid vinden, dan kunnen we de ruimte eventueel aanbieden als kantoorruimte”.

Trots en blij zijn Cor en Jan. Trots op Gassel en blij dat er nu alweer veel mensen hebben meegewerkt aan het nieuwe plan. En hoopvol. Cor van Boekel: “Ik hoop echt dat ook deze certificaten weer een groot succes gaan worden”.