Keuken voor de Viersprong

Graafsche Courant 6 november 2018 door Jenneke van Dongen

Ongeveer een jaar geleden vroeg het Eetpunt voor ouderen in Gassel aan het bestuur van gemeenschapshuis De Viersprong of er misschien een goede keuken in het gebouw geplaatst zou kunnen worden. Het bestuur ging aan de slag met dit idee en nu, een jaar later, wordt de nieuwe keuken geopend.

Cecile Martens, bestuurslid van de Viersprong: “Het eetpunt werkte met een cateraar, die weliswaar voortreffelijk eten verzorgde, maar om de prijs van het eten te drukken, wilden de vrijwilligers van het eetpunt graag zelf gaan koken. Ze wilden voorkomen dat de prijs een drempel zou vormen voor de doelgroep.”

Het bestuur maakte een plan en een begroting, waarmee ze op zoek gingen naar sponsoren. Die werden gevonden in de vorm van het Oranjefonds, de gemeente Grave, de Rabobank en het VSB fonds. Het plan van een nieuwe keuken was inmiddels uitgebreid met de vervanging van de vloer, het aanleggen van een invalidentoilet, het verbreden van de voordeur en het maken van een doorgang van de ene naar de andere ruimte.

Bestuurslid Janny Ramp: “Voor het uitvoeren van het werk zijn we met name op zoek gegaan naar ondernemers uit Gassel. Het gemeenschapshuis is immers een plek van en voor Gasselnaren.” Beide dames vinden dat voorzitter Jos van den Broek alle lof toegezwaaid moet krijgen. Hij was tijdens de verbouwing elke dag van vroeg tot laat te vinden in de Viersprong en hielp actief mee bij alle klussen. Het resultaat mag er zijn. Twee inductie kookunits, een gewone oven en een stoomoven, een snelle vaatwasser, grote koelkast, grillplaat, serveerwagens en stapels serviesgoed. Kortom alles om gemakkelijk voor een groep van 35 mensen te kunnen koken. Cecile: “De vrijwilligers hebben afgelopen week een keer proefgedraaid en dat is erg goed bevallen.”

Op zondag 11 november is de officiële opening van de keuken. Tussen 13.00 en 17.00 uur is iedereen van harte welkom om de keuken in de Viersprong te bewonderen. Janny: “Kinderen van groep 1 t/m 6 gaan een wedstrijd doen wie de lekkerste Gasselse pannenkoek kan bakken. Kok Martien Bos en wethouder Anja Henisch vormen de jury van deze wedstrijd.” Het bestuur van de Viersprong heeft nog meer wensen op culinair gebied, maar daar hebben ze de inbreng van de bewoners bij nodig. Cecile: “We willen een Gassels kookboek gaan maken. Daarom roepen we alle inwoners op om hun lekkerste recept op te schrijven en in te sturen. Uiteraard met een foto erbij. Dat kan via bestuur@vierspronggassel.nl of in de brievenbus van de Viersprong.” Het bestuur hoopt verder dat de keuken in de toekomst veelvuldig gebruikt gaat worden.

Janny: “Wij zien de keuken als een enorme aanwinst, maar het zou zonde zijn als hij maar een keer per maand gebruikt wordt. Wellicht is hij ook te gebruiken bij workshops of bij familiefeestjes.”