Het zijn nog even roerige tijden voor katholieken in Puiflijk en Druten-Zuid. Al twee jaar was duidelijk dat de kerk zou worden afgestoten, maar toen de verkoop - aan een Zettense vastgoedondernemer - begin april ook echt was beklonken en het Godshuis leeggehaald moest worden, gaf dat toch weer een extra zetje aan de emoties onder de parochianen. De onttakeling doet de Puiflijkse zielen zeer. Maar bestuurslid Jan Dekkers van de Franciscus- en Claraparochie laat weten dat het leeghalen van de kerk volgens strikte regels van het bisdom moet gebeuren. ,,Helaas: er mag simpelweg niks achterblijven in Puiflijk."
Alle spullen waren geleend van het Bossche bisdom of museum Catharijne Convent; en met hun permissie gaat nu vrijwel de gehele inboedel naar Gassel. Dekkers: ,,Alleen de missale voorwerpen - zoals de kelken - gaan naar Druten." De Gasselse kerk kan volgens de kerkbestuurders - vallend onder Grave - de verfraaiing zeker gebruiken. ,,De kerk daar, net een slagje kleiner dan in Puiflijk, is sinds het leeghalen in 1963 vrij kaal." Het is de bedoeling dat het kerkje in 1.100 inwoners tellende dorpje voorlopig nog open blijft.
Vandaag of morgen volgt ook het bisschoppelijk decreet. De tegenstanders van de kerksluiting hebben daarop moeten wachten, om nog formeel protest aan te tekenen. Volgens zegsman Jan Reijnen willen zo'n 200 dorpsgenoten nog formeel bezwaar aantekenen. ,,En dan is het best onbeschoft van het parochiebestuur om daar niet op te wachten en nu al de kerk leeg te halen. Erg onfatsoenlijk om de procedure niet af te wachten."
Afgelopen dinsdag en woensdag is al een aantal voorwerpen verhuisd en zijn de grotere objecten, zoals de beelden en altaren, klaargezet voor transport. Voordeel van de Puiflijkse inrichting: de altaren bestaan uit diverse houten panelen en zijn dus veel hanteerbaarder dan de grote stenen altaren in veel andere kerken. Wat achterblijft zijn de beide orgels, de banken en een kroonluchter.
Notaris
Met de aanstaande brief van de bisschop met diens handtekening en het stempel van de kanselier van het bisdom is het gebouw volgens de katholieke regels ook feitelijk 'ontheiligd'. Op 19 juni worden ook de handtekeningen bij de notaris gezet. Het is aan de tegenstanders en hun bezwaarschriften of het boek van de Puiflijkse kerk dan ook echt helemaal uit is of nog een epiloog krijgt.