Feestelijke opening inclusieproject VISIT in Gassel

Uit facebookpagina Koninklijke Visio:

 

Visio Onderwijs Grave huurt ruimtes in Ut Turp, het dorpsservicepunt in Gassel. Hier komen slechtziende en blinde leerlingen van de Visio-school samen en werken ze aan opdrachten van bedrijven en particulieren uit de regio. Om zo te laten zien wat zij allemaal wél kunnen. Een win-win project is deze unieke samenwerking tussen het dorpsservicepunt en Visio waarmee zowel bestaanszekerheid van het dorpsservicepunt als arbeidsmarktkansen van leerlingen vergroot worden. Een schoolvoorbeeld van inclusie en drempels wegnemen wat zowel door de minister voor Langdurige Zorg en Sport als door wethouder van Land van Cuijk werd benadrukt.

Visio tussen bakker, cafetaria, kapsalon, pedicure en bibliotheek

Schoolleider Jeanine Petronilia van Visio Onderwijs Grave “De kernlocatie van dit plan is het Dorpsservicepunt in Gassel, waar al een aantal bedrijven gehuisvest zijn: bakker, cafetaria, kapsalon, pedicure en een bibliotheek. Een huiskamer, een zeepmakerij, een productieruimte en een keuken zijn de activiteiten in de ruimtes die Visio huurt. In de huiskamer is iedereen welkom om aan te schuiven voor koffie met iets lekkers of een door leerlingen bereide lunch.”

Zeepjes maken en opdrachten uitvoeren voor lokale bedrijven

De schoolleider vervolgt “In de zeepmakerij maken de leerlingen zeepjes die zij ook verkopen. De productieruimte is bedoeld om aan opdrachten van bedrijven en particulieren uit de regio te werken, zoals inpakwerkzaamheden en licht-administratieve taken. De leerlingen beheren alle ruimtes zelf. En er zijn zelfs al plannen om ook in het weekend open te gaan”.

Meedoen mogelijk maken

Op deze manier geeft Gassel op geheel eigen wijze vorm aan inclusie. Een mooi voorbeeld van meedoen mogelijk maken, waardoor de kans op een goede vervolgplek voor slechtziende en blinde leerlingen na school groter wordt. Zij doen immers werkervaring op en de afstand tot de arbeidsmarkt wordt kleiner. Heel belangrijk, want uit recent onderzoek blijkt dat het voor mensen met een visuele beperking nog steeds lastig is om een baan te vinden.

Na de opening werden de aanwezigen rondgeleid door de trotse leerlingen. En de komende weken hopen de leerlingen veel inwoners van Gassel en omgeving te mogen verwelkomen in VISIT op het Julianaplein in Gassel.