Een gezonde kantine bij VV Gassel

Twee jaar geleden sloot de gemeente Grave zich aan bij het JoGG (Jongeren op Gezond Gewicht) project. Toenmalig wethouder Joon klopte bij voetbalvereniging Gassel aan om hen mee te nemen in het verhaal van JoGG. Onderdeel van het programma was Team:Fit, een gezondere sportkantine. VV Gassel pakte de handschoen op en met succes. Aanstaande vrijdag krijgt de club een zilveren certificaat.

door Jenneke van Dongen

Voedingsdeskundige Gemmie Raemakers was al betrokken bij VV Gassel doordat haar twee dochters er voetballen. Regelmatig schreef ze een stukje in het clubblad over voeding en sport. Zij werd, samen met vrijwilliger Cor van Boekel, kartrekker van de gezondere kantine. “In het begin was het zoeken en uitproberen. Waar het om gaat bij Team:Fit is dat je gezonde alternatieven niet alleen aanbiedt, maar dat je die een prominente plaats geeft in de kantine.”

Geleidelijk aan vond er de afgelopen jaren een verandering plaats in het assortiment. Nu vinden alle leden het heel gewoon dat er bakjes rauwkost en kannen water op tafel staan, maar dat was wel even wennen. Voorzitter van VV Gassel Eric van Boekel: “Er waren wel leden die zeiden: ‘ik ben geen konijn’, maar nu krijgen we vooral veel goede geluiden te horen. En het is ook weer niet zo dat je geen broodje kroket meer kunt krijgen. Op zijn tijd is daar niets mis mee, maar doordat we prominent gezonde alternatieven aanbieden, is de consumptie van de minder gezonde producten enorm afgenomen. Een paar jaar geleden ging er een hele ton nootjes doorheen op een donderdagavond, nu worden die nootjes niet meer gemist.”

In de kantine is een gratis waterpunt, staan de zakken popcorn en gezonde repen goed in het zicht en kunnen de spelers zich na de training op donderdagavond te goed doen aan worteltjes, paprika en komkommer. Cor van Boekel: “Ook dat was in het begin uitproberen. De bleekselderij en de bloemkool vielen minder in de smaak, maar deze groente gaat nu meestal schoon op. De tosti’s, die eerst kant en klaar gekocht werden, maken we nu zelf. Bruine boterhammen met niet overdreven veel kaas en ham, gewoon lekker. En als op zondag de wedstrijd gespeeld is, staat er op elke tafel een bord met stukjes appel en zijn er broodjes gezond te krijgen.” VV Gassel is de eerste kantine, die een zilveren certificaat krijgt in het Land van Cuijk. Een mooie prestatie, waar de club terecht trots op is.

Eric: “We prijzen ons gelukkig met mensen als Gemmie en Cor, die hier heel veel tijd in steken. Zij krijgen daarbij veel hulp van nog een vijftal leden, die samen met hen de gezonde kantine commissie vormen. Daarnaast zijn we blij met de vier sponsoren: Albert Hein, eierboer Arts, bakker Bongaards en groentebedrijf Wagenberg, die ons elke week weer verse producten leveren.” Op vrijdag 12 april om 16.00 uur zal het zilveren certificaat door wethouder Joosten officieel uitgereikt worden aan voorzitter Eric van Boekel.

VV Gassel krijgt als eerste vereniging het zilveren certificaat. (foto Marco van den Broek)