Bierdoppen en -etiketten verzamelen

Bert en Willie Strik uit Gassel houden van een speciaal biertje. Regelmatig drinken ze samen een biertje en dan het liefst een, die ze nog niet kennen. Ja, ook wel een beetje om te proeven of het lekker is, maar toch vooral omdat ze dan weer iets aan hun verzameling kunnen toevoegen.

Zo ongeveer tegelijkertijd begonnen Bert en Willie bierdoppen en –etiketten te sparen. Willie: “Het zal zo’n vijftien jaar geleden zijn dat ik ermee begonnen ben. Inmiddels heb ik twaalf platen vol doppen. Het mooie is dat iedereen om mij heen met me mee spaart.”

Broer Bert spaart etiketten van bierflesjes en ook hij wordt door familie, vrienden en collega’s geholpen. “Een vriend van me, die op Volkel werkt, was daar aan het hardlopen en zag een leeg bierflesje in de berm liggen. Daarmee heeft hij toen nog acht kilometer doorgelopen, speciaal om mij later het etiket te kunnen geven.” De etiketten, ruim zes duizend inmiddels, zitten in dikke verzamelmappen.

“Ik orden ze op land en daarna op brouwerij. Ik zit wel eens met een speciaal biertje op een terras en dan probeer ik ter plekke het etiket er af te halen of ik vraag of ik het lege flesje mee mag nemen.” Bij de bierdoppenverzameling lijken een aantal dubbele doppen te zitten, maar schijn bedriegt.

Willie: “Het is net als met postzegels, soms is er een klein verschil en dan moet ik die dop ook hebben voor mijn verzameling. Het kost soms heel wat tijd om uit te zoeken of ik een bepaalde dop wel of niet heb, maar over het algemeen weet ik behoorlijk goed wat ik al heb.” De kinderen van beide broers helpen niet alleen graag mee met het zoeken naar nieuwe doppen en etiketten, ze zijn de speciaal biertjes ook erg gaan waarderen. Bert: “Het is een beetje een familieding geworden. En het leuke is ook, dat we elkaar kunnen helpen. Als ik een nieuw biertje heb gedronken, dan gaat de dop naar Willie en omgekeerd gaat dat ook zo.” Brouwerijen blijven voortdurend nieuwe biertjes brouwen, dus voorlopig zijn de broers nog niet uitgespaard. Brouwerijen bieden zelfs pakketten van doppen en etiketten te koop aan, maar dat doen Bert en Willie niet. Bert: “Nee, daar ligt voor ons de grens, we betalen er niet voor.”

Willie: “Weet je wat het is. Deze hobby is heel goed te doen. Ik heb nog geprobeerd om briefjes van duizend te gaan sparen, maar dat lukte niet zo goed. Dan maar de bierdoppen, daar ben ik voorlopig nog wel zoet mee. En we steunen hiermee ook de brouwerijen hè.”

 reageer als eerste