Alles voor het Dorp

 Door Freddy Klooté 
GASSEL – Gastheer Cor van Boekel was weer in zijn nopjes. Op de landelijke NL Doet-dag waren weer veel vrijwilligers afgekomen. Ze hadden er allemaal zin in. Ook het Graafs college was met burgemeester Lex Roolvink en de wethouders Anja Henisch en Rick Joosten goed vertegenwoordigd. Derde wethouder Ben Peters was in Grave aan de Maas aan het werk met het plaatsen van een rolstoelgeschikte picknicktafel. Kortom, NL Doet leeft in de gemeente Grave.

Na de welkomstwoorden van voorzitter Cor van Boekel van het Dorpsservicepunt werden met een kop koffie krachten opgedaan om het voormalige winkelpand weer van binnen en van buiten schoon te maken. Cor, de spin in het web van vele Gasselse activiteiten: “Er is weer nieuws over de winkel. Eerst zou Stichting Pluryn alles regelen, maar die heeft al haar ondernemingen verzelfstandigd. Ze gaat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt onderdak bieden in Cuijk. Van daaruit worden de mensen naar hun verschillende werkplekken gebracht. Wij krijgen hier acht mensen in de nieuwe winkel. Bakkerij Bongaards wordt in het geheel geïntegreerd. Daar hebben wij zeer op aangedrongen. De streefdatum is 1 januari 2020. Ik kijk er naar uit.”
Burgemeester Roolvink was heel positief over het evenement en de opkomst in Gassel: “Zonder gemeenschapszin komen we er niet.” En weg was hij. Aan de slag. Mevrouw Smits (74): “Ik doe dit om Gassel te steunen. Wij willen Gassel nog steeds levendig houden. Wij houden van Gassel. Volgende week is het opschoondag in Gassel. Dat gaat uit van de sportverenigingen. Daar gaan we met twaalf mensen van hier naartoe. Zolang ik leef, blijf ik dit doen.”
Raadslid LPG Jan Schraven, secretaris en vice-voorzitter van de Stichting Dorpsservicewinkel en de Stichting Dorpsbelangen: “Het was echt niet moeilijk om mensen te vinden om mee te doen. Zo mooi dat de mensen zo enthousiast zijn. Straks wordt het hier weer een winkel en dan zijn we allemaal gelukkig. Ook het Julianaplein wordt helemaal schoongemaakt. De stormen van de afgelopen week hebben voor veel troep gezorgd. Ons reclamebord is zelfs omgewaaid. Dus dat wordt extra schoonmaakwerk.”

Aan de slag
Wethouder Rick Joosten staat in het magazijn. Bovenop een ladder. Driftig te poetsen: “Dit is zo belangrijk voor de leefbaarheid van Gassel. Het is echt ‘Vóór Gassel, door Gassel’. Dus daaraan helpen we graag mee.” Meneer Hendriks is er even bij gaan zitten. Hij heeft qua gezondheid de laatste tijd heel wat meegemaakt: “Toch wil ik hier bij zijn. Ik heb net de lijm van de posters op de ramen eraf gehaald. En een deurklink gemaakt. Gewoon uit betrokkenheid met ons dorp.” Anny Josemanders: “Ik ben tweedejaars. Nadat mijn man was overleden heeft Cor me benaderd om mee te doen. Het is hard werken, maar ook zo gezellig. Samen met anderen.” Gerda Kremers legt ook de poetsdoek even neer: “Ik ben er al voor het achtste jaar bij. Mijn man heeft dit gebouw mede ontwikkeld, maar is inmiddels overleden. Dat maakt het best wel moeilijk voor me. Maar het blijft prachtig om dit samen te doen.”
In een ander magazijn is wethouder Anja Henisch druk aan het poetsen: “Wat hier gedaan wordt is echt geweldig. Een schitterend initiatief. De mensen zijn trots op hun Gassel. Vanmiddag gaan we met de leden van het college in Catharinahof helpen. Omdat het leuk is om met elkaar iets moois te doen.”
Nelly Lemmens is er ook al vanaf het eerste uur bij: “Haha, dat kan ook niet anders als Cor van Boekel in de buurt woont.” Maria Willems heeft, naast het poetsen ook in de tijd dat de winkel nog open was als vrijwilliger geholpen: “Dat was best een hele klus. Maar samen kun je veel.” Ook haar man, Jo, is inmiddels overleden: “Samen met anderen iets voor Gassel doen blijft mooi. Je maakt een praatje hier en daar en ondertussen maak je de schappen schoon.”

Het werd nog een lange dag werken. Maar, met een goede verzorging. De lunch werd verzorgd door Bakkerij Bongaards. ’s Middags iets lekkers en na afloop werd er in het cafetaria nog smakelijk gegeten. Met eventuele partners erbij. Echt op zijn Gassels: Samen werken aan onze leefbaarheid.